30 Nisan 2015 Perşembe

Baklava















Malzemeler

2 adet yumurta

100 gr tereyağı

1 su bardağı süt

4 su bardağı un (aldığı kadar)

1 paket kabartma tozu

1 çimdik tuz

2 su bardağı ceviz içi veya antep fıstığı

500 gr buğday nişastası

125 gr tereyağı (üzeri için)



Şerbeti için

5 su bardağı toz şeker

3,5 su bardağı su

1 yemek kaşığı limon



Yapılışı

Yumurta, tereyağı, süt, 2 bardak un, bir çimdik tuz ve kabartma tozunu ilave ederek yoğurmaya başlayın. Unu azar azar ilave ederek yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamuru 1 saat kadar dinlendirin. Hamur beklerken şerbeti hazırlayalım. Baklavanın çıtır çıtır olması için şerbetin içinde şekeri çok suyu az olması lazım. Şeker ve suyu bir tencereye alıp kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika kadar kısık ateşte kaynatmaya devam edin. En son limonu ilave edip 1-2 dakika kadar kaynadıktan sonra şerbeti ılınmaya alın. Şimdi hamurumuzu açalım. Hamuru kalın bir rulo şekline getirin ve 3 eşit parçaya bölün. Sonra her parçayı 4’e bölün. Sonra her 4’e böldüğünüz parçayı tekrar 4’e bölün ve 16 parça hamur elde edin. Geri kalan ilk böldüğünüz 2 hamuru da aynı şekilde 16 parçaya bölün. Toplamda 48 parça hamur elde etmelisiniz. Geniş bir kasenin içine nişasta ve 1 yemek kaşığı kadar un koyup karıştırın. 1 bezeyi bolca nişastaya bulayın. Ve merdane ila yemek tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız bezenin üzerine iyice nişasta koyun. Diğer bezeleri de aynı şekilde açıp aralarına bolca nişasta koyun. İlk 16 bezeyi açtıktan sonra diğer 2 büyük bezenin 16 bezesini de aynı şekilde açıp hazır hale getirin. Açtığınız bezelerin arasına nişasta koymayı unutmayın. Hamurların kurumaması için açtığınız hamurların üzerine bez serin. Tüm hamurları açtığınızda 3 grup hamur ve her birinde 16 adet açılmış beze olması lazım.  İlk grup 16 bezeyi alın ve merdane ile açmaya başlayın. Ara sıra alt üst edebilirsiniz ve aralarına nişasta ekleyebilirsiniz. Hamurunuzu tepsinizin büyüklüğüne göre açın. İsterseniz bir süre sonra oklava ile açabilirsiniz. Hafif yağlamış olduğunuz tepsinize hamurunuzu yaydırın. Üzerin antep fıstığı veya ceviz içi koyun. Diğer bezeleri de aynı şekilde açıp aralarına ceviz içi veya antep fıstığı koyun. Kesim işleminde sivri bir bıçak kullanmanız daha kolay olacaktır. Sivri bir bıçak ile dikey çizgi şeklinde kesin. Diğer çizgileri çapraz şekilde baklava dilimi olacak şekilde kesin. Üzeri için kullanacağınız tereyağını eritin ve üzerindeki beyaz köpükleri alın. Bu köpükler baklavanızda kahverengi lekeler oluşturur. Tereyağınızı hafif kızgınken dökün. Baklavayı 180- 200 derecelik önceden ısıtılmış fırında pişirin. Baklava ılındıktan sonra üzerine önceden hazırladığınız şerbeti dökün. 1 saat dinlendikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder